Efterrätt Midsommar tema
Det som serverades var en hembakt marängtårta med grädde och jordgubbar, mums!
Även efterrätten är hämtad på Ica.se
Ingredienser
- 3 äggvitor
- 1 krm ättiksprit (12 %)
- 2 dl socker
- 1 dl mandelspån
Till garnering
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl färska blåbär eller andra bär, t ex jordgubbar eller hallon
- citronmeliss
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°C.
- Vispa äggvitorna, ättikspriten och hälften av sockret fast med elvisp, det ska gå att vända bunken upp och ner utan att det rinner ut.
- Vänd försiktigt ner resten av sockret och mandelspånen.
- Bred ut marängsmeten till en rundel (ca 25 cm i diameter) på bakpappersklädd plåt. Gör en liten fördjupning i mitten.
- Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Ta ut marängen och låt svalna.
- Vid servering: Vispa grädden fluffig.
- Bred ut grädden på marängen. Strö över bären. Garnera med citron meliss

Huvudrätt Midsommar tema
Självklart fick tillbehören bli färskpotatis, gräddfil och gräslök. Något annat går inte för sig när det är midsommar!!!
Receptet på kyklingen är från Ica.se
Kryddiga spett med kyckling:
- 500 g kyckling
Grillmarinad till Kyckling: Gör så här:
- Blötlägg träspetten.
- Blanda alla ingredienser till grillmarinaden för fläskkarré i en skål. Blanda alla ingredienser till grillmarinaden för kycklingfilé i en annan skål.
- Skär fläskkarrén och kycklingen i ca 1 cm breda strimlor. Lägg köttet i respektive marinad. Låt marinera minst 30 minuter i kylen. Vänd runt någon gång under tiden.
- Trä köttbitarna på spetten.
- Grilla dem ca 3 minuter på varje sida. Servera med sallad, plockad mynta eller koriander, böngroddar, limeklyftor och hoisin- och jordnötssås.

Förrätt midsommar tema

Förrätten denna veckan blev ganska naturligt sill, för första gången provade jag även att lägga in den själv. Hur lätt som helst, kan verkligen rekommenderas! Två sorter blev det den här gången, där stenbitssillen nog segrade som favorit. Recepten hämtades ur ICAs Buffé tidning (finns även på ica.se).
Stenbitssill:
Ingredienser
- 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
- 2 dl majonnäs
- 3 dl gräddfil
- 4 tsk svensk senap
- 1 dl finskuren dill
- 2 burkar röd stenbitsrom (à ca 75 g)
- 1 finhackad gul lök
- salt och peppar
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaka av med salt och peppar.
- Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran, lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering.
Ingredienser
- 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
- 6 vitlöksklyftor
- 1 stor gul lök
- 2 dl majonnäs
- 2 dl gräddfil
- 1 1/2 msk svensk senap
- 1 dl finskuren gräslök
- salt och peppar
- vitpeppar
Gör så här
- Skala och finhacka vitlök och lök. Blanda vitlök, lök, majonnäs, gräddfil, senap och gräslök. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar.
- Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering.
Förrätten bestod även av en Lax och Romtårta, detta var den givna vinnaren i dagens middag! Jättelätt och snabb att göra. Även den är hämtad hos ICA.
Ingredienser
FYLLNING
- 150 g kallrökt lax i skivor
- 200 g varmrökt lax
- 0,8dl finskuren dill
- 1 burk röd stenbitsrom (à 75 g)
- 1 1/2 dl majonnäs
- 1 dl crème fraiche
- finhackad rödlök och dill till garnering
- peppar
Gör så här
- Smält smöret. Skär brödet i bitar. Mixa det i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt det smälta smöret under mixning.
- Tryck ut blandningen på bottnen i en plastfolieklädd form, ca 24 cm i diameter.
- Ställ i kylen ca 2 timmar.
- Skär den kallrökta laxen i mindre bitar. Ta bort ev skinn från den varmrökta laxen och mosa den med gaffel. Rör ihop båda laxsorterna, dill, rom, majonnäs, crème fraiche och 1 krm peppar.
- Lyft upp brödbottnen och ta bort plasten. Lägg bottnen på ett fat. Bred ut fyllningen på brödbottnen. Ställ i kylen fram till servering.
- Garnera med finhackad rödlök och dill precis före servering.
Tema vecka 25
Äpplepaj
- 4 små äpplen
- ¾ tsk malen kanel
- ¼ - ½ dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
- 75 g smör
- 1 ¾ dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 1 ¼ dl kokosflingor
Börja med smuldegen. Ta fram smöret och låt ligga en stund så det blir mjukt. Skär det i mindre bitar om du gör smuldegen för hand utan elvisp.
Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och kokosflingor. Tillsätt sedan smöret och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa eller kör med elvisp till en smulig deg.
Skala äpplen och skär dem i småbitar och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl, kanel och socker.
Fördela smuldegen över äpplena.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i 200°C.
Låt svalna en stund före servering.
Och det var den veckan det!
Panerad fisk med två såser
2. Rör hop såserna
Första såsen:
creme fraiche
4 msk senap
2 msk socker
2 tsk salt
4 msk vinäger
Andra såsen:
Röd och svart rom
dill
citron
citronpeppar och salt
creme fraiche
3. Panera färsk vit fisk (jag har för mig att jag tog rödspätta) i först mjöl därefter ägg och slutligen ströbröd.
4. Servera med lite sparris, cocktailtomat och citron.

Rösti med kallrökt lax
5 potatisar
1 st rödlök
2 dl creme fraiche
150 gram kallrökt lax
1 knippe dill
citron
advokado
rom
Så här gör du:
- Skala och riv potatisen ner i en bunke. Krydda med salt och peppar.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och klicka ner den rivna potatisen i små högar.Platta till med stekspaden och stek gyllenbruna på bägge sidor.
- Skiva rödlöken.Lägg lök och creme fraiche mellan två potatisplättar och pynta med rökt lax, dill, citron och rom.Servera som en liten förrätt.

Vecka 24 - Potatistema

Vecka 24
efterätt på tema peppar
Pepparkakscheescake
Botten:
75 g pepparkakor
75 g digestivekex
75 g smör
175 grader 15-20 min
För att det skulle bli somrigt blandade jag vaniljglass och frysta blåbär och hallon, när botten hade svalnat ställde jag in detta i frysen. Ta fram kakan i god tid och garnera med något fint. Jag valde nektariner.
varmrätt på tema peppar
Ugnsbakad Rosépepparlax
(obs receptet är beräknat till 10 pers)
2-2½ kg laxfilé
2 msk rosépeppar
½ tsk vitpeppar
1 dl socker
½ dl salt
10 cm purjolök
Krossa rosépepparkornen i en mortel. Blanda socker, salt och peppar och gnid in laxen med detta. Skiva purjolöken och lägg på den också.
Lägg plast över laxen och låt den stå svalt i några timmar, det går bra över natten också.
Sätt ugnen på 175 grader och ställ in laxen i ca 20 minuter.
Krämig Dillpotatis
1 ½ kg potatis
150 g sockerärtor
5 cm purjolök
3 dl gräddfil
1 dl majonäs
1 msk senap
1 dl hackad färsk dill
Salt och svartpeppar
Capris till garnering
förätt då temat var peppar

receptet på förätten kommer här!
Polarbröd med pepparsalami
Ett tunt polarknäcke
Finskuren pepparsalami
Brieost
Ärtskott
Rädisor
Smält den skurna brieosten i ugnen på 200 grader.
Lägg på salamin på polarbrödet, toppa med osten och rädisorna
tema för ons 8/6
veckan eller dagens tema eller hur man nu vill uttrycka det blir....
PEPPAR
Smördegsinbakade äpplen med vaniljhatt :)

Ingredienser
- 1 färsk smördegsplatta à 250 g
- 4 äpplen. ca 600 g
FYLLNING
- 100 g mandelmassa
- 1/2 - 1 tsk malen kanel
PENSLING
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.2. Skala ev. äpplena och ta ut kärnhuset. Riv mandelmassan och blanda den med kanel eller kardemumma. Fyll hålet på äpplena med fyllningen.
3. Rulla ut degen, dela den i 4 lika stora bitar.
4. Ställ ett äpple på varje smördegsplatta. Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg. Vik upp hörnen runt varje äpple och tryck till. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
6. Servera äpplena något avsvalnade med glass eller vaniljsås.
http://www.ica.se/Recept/smordegsinbakade-applen-med-mandel-677087/
Smördegspiroger

Fetaostpiroger:
Ingredienser
- 1 paket fryst smördeg. 5 plattor (425 g)
- 400 g färsk spenat
- 1/2 dl hasselnötter
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl bladpersilja
- 2 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk rosépeppar
- 100 g fetaost
- 1 ägg
- 1 msk vatten
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Tina smördegen ca 15 minuter.2. Förväll spenaten i lättsaltat kokande vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.
3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Ta bort överflödigt skal. Hacka hasselnötter, skalade vitlöksklyftor och bladpersilja. Blanda med olivolja. Smaksätt med salt och mortlad rosépeppar.
4. Kavla smördegen till dubbel bredd och sprid ut spenat över hälften. Llägg på smulad fetaost och persiljeblandningen. Vispa upp ägget med vatten. Pensla kanten med ägg och vik över andra delen, tryck ihop ordentligt.
5. Grädda pirogerna i 20-25 minuter i 200°C. Dela i trekanter.
http://www.ica.se/Recept/fetaostpiroger-531262/
Kräftstjärtspiroger:
Ingredienser
- 1 burk kräftstjärtar i lake (390 g)
- 1 dl smaksatt crème fraiche. t ex tomat- och basilika
- 1 msk konc hummerfond
- ca 275 g färdigkavlad kyld smördeg
- 1 äggula
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Häll av kräftstjärtarna väl. Blanda dem med crème fraichen och hummerfonden. Smaka av med lite salt och peppar.2. Skär ut 8 rutor av smördegen, ca 12 x 12 cm. Fördela smeten i mitten på varje ruta. Pensla tunt med äggula runt kanterna och vik över till en trekant. Tryck och mönstra försiktig med en gaffel runt om. Pensla ovansidan med resterande äggula. Gör ett litet hål i degen på varje pirog med knivspetsen.
3. Grädda i ugnen på en bakpappersklädd plåt i ca 15 minuter eller tills pirogerna är vackert gyllenbruna.
http://www.ica.se/Recept/pirog-med-kraftstjartar-och-creme-fraiche-286834/
Västerbottenkex

Ingredienser
- 1/2 dl ättiksprit
- 1 dl socker
- 1 1/2 dl vatten
- 2 rödlökar
- 1 ark färsk smördeg
- 2 dl riven västerbottensost
- 1/2 kruka gräslök
- ca 4 dl väl avrunna räkor
- 100 g löjrom eller sikrom
- 1 dl crème fraiche
Gör så här
1. Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Skala och skär löken i ca 1/2 cm tjocka ringar, lägg dem i lagen och koka upp. Låt löken kallna i lagen. Låt den gärna ligga någon dag.
2. Sätt ugnen på 200°C.
3. Skär smördegen i 5x5 cm bitar. Nagga dem med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över degen och lägg på en plåt. Grädda mitt i ugnen 8 -10 minuter.
4. Ta ut plåten, ta bort den övre plåten och pappret. Strö västerbottenost på plattorna och sätt in mitt i ugnen 2-3 minuter.
5. Skär gräslöken fint. Blanda räkor, löjrom och gräslök.
6. Vispa crème fraichen och lägg den i en spritspåse. Plocka upp lökringarna ur lagen och låt dem rinna av på papper. Spara lagen till den lök som ev. inte går åt.
7. Lägg lökringarna på kexen, fyll dem med 2 räkor och rom. Spritsa på crème fraiche.
http://www.ica.se/Recept/vasterbottenkex-med-rakor-lojrom-och-picklad-rodlok-712609/



