Förrätt midsommar tema

Förrätten denna veckan blev ganska naturligt sill, för första gången provade jag även att lägga in den själv. Hur lätt som helst, kan verkligen rekommenderas! Två sorter blev det den här gången, där stenbitssillen nog segrade som favorit. Recepten hämtades ur ICAs Buffé tidning (finns även på ica.se).
Stenbitssill:
Ingredienser
- 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
- 2 dl majonnäs
- 3 dl gräddfil
- 4 tsk svensk senap
- 1 dl finskuren dill
- 2 burkar röd stenbitsrom (à ca 75 g)
- 1 finhackad gul lök
- salt och peppar
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaka av med salt och peppar.
- Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran, lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering.
Ingredienser
- 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
- 6 vitlöksklyftor
- 1 stor gul lök
- 2 dl majonnäs
- 2 dl gräddfil
- 1 1/2 msk svensk senap
- 1 dl finskuren gräslök
- salt och peppar
- vitpeppar
Gör så här
- Skala och finhacka vitlök och lök. Blanda vitlök, lök, majonnäs, gräddfil, senap och gräslök. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar.
- Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering.
Förrätten bestod även av en Lax och Romtårta, detta var den givna vinnaren i dagens middag! Jättelätt och snabb att göra. Även den är hämtad hos ICA.
Ingredienser
FYLLNING
- 150 g kallrökt lax i skivor
- 200 g varmrökt lax
- 0,8dl finskuren dill
- 1 burk röd stenbitsrom (à 75 g)
- 1 1/2 dl majonnäs
- 1 dl crème fraiche
- finhackad rödlök och dill till garnering
- peppar
Gör så här
- Smält smöret. Skär brödet i bitar. Mixa det i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt det smälta smöret under mixning.
- Tryck ut blandningen på bottnen i en plastfolieklädd form, ca 24 cm i diameter.
- Ställ i kylen ca 2 timmar.
- Skär den kallrökta laxen i mindre bitar. Ta bort ev skinn från den varmrökta laxen och mosa den med gaffel. Rör ihop båda laxsorterna, dill, rom, majonnäs, crème fraiche och 1 krm peppar.
- Lyft upp brödbottnen och ta bort plasten. Lägg bottnen på ett fat. Bred ut fyllningen på brödbottnen. Ställ i kylen fram till servering.
- Garnera med finhackad rödlök och dill precis före servering.
Kommentarer
Trackback