Smördegspiroger
Till huvudrätt serverades två sorters piroger gjorda på smördeg. Den ena var fylld med fetaost och spenat, den andra kräftstjärtar i sås.

Fetaostpiroger:
2. Förväll spenaten i lättsaltat kokande vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.
3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Ta bort överflödigt skal. Hacka hasselnötter, skalade vitlöksklyftor och bladpersilja. Blanda med olivolja. Smaksätt med salt och mortlad rosépeppar.
4. Kavla smördegen till dubbel bredd och sprid ut spenat över hälften. Llägg på smulad fetaost och persiljeblandningen. Vispa upp ägget med vatten. Pensla kanten med ägg och vik över andra delen, tryck ihop ordentligt.
5. Grädda pirogerna i 20-25 minuter i 200°C. Dela i trekanter.
http://www.ica.se/Recept/fetaostpiroger-531262/
Kräftstjärtspiroger:
2. Skär ut 8 rutor av smördegen, ca 12 x 12 cm. Fördela smeten i mitten på varje ruta. Pensla tunt med äggula runt kanterna och vik över till en trekant. Tryck och mönstra försiktig med en gaffel runt om. Pensla ovansidan med resterande äggula. Gör ett litet hål i degen på varje pirog med knivspetsen.
3. Grädda i ugnen på en bakpappersklädd plåt i ca 15 minuter eller tills pirogerna är vackert gyllenbruna.
http://www.ica.se/Recept/pirog-med-kraftstjartar-och-creme-fraiche-286834/

Fetaostpiroger:
Ingredienser
- 1 paket fryst smördeg. 5 plattor (425 g)
- 400 g färsk spenat
- 1/2 dl hasselnötter
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl bladpersilja
- 2 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk rosépeppar
- 100 g fetaost
- 1 ägg
- 1 msk vatten
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Tina smördegen ca 15 minuter.2. Förväll spenaten i lättsaltat kokande vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.
3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Ta bort överflödigt skal. Hacka hasselnötter, skalade vitlöksklyftor och bladpersilja. Blanda med olivolja. Smaksätt med salt och mortlad rosépeppar.
4. Kavla smördegen till dubbel bredd och sprid ut spenat över hälften. Llägg på smulad fetaost och persiljeblandningen. Vispa upp ägget med vatten. Pensla kanten med ägg och vik över andra delen, tryck ihop ordentligt.
5. Grädda pirogerna i 20-25 minuter i 200°C. Dela i trekanter.
http://www.ica.se/Recept/fetaostpiroger-531262/
Kräftstjärtspiroger:
Ingredienser
- 1 burk kräftstjärtar i lake (390 g)
- 1 dl smaksatt crème fraiche. t ex tomat- och basilika
- 1 msk konc hummerfond
- ca 275 g färdigkavlad kyld smördeg
- 1 äggula
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Häll av kräftstjärtarna väl. Blanda dem med crème fraichen och hummerfonden. Smaka av med lite salt och peppar.2. Skär ut 8 rutor av smördegen, ca 12 x 12 cm. Fördela smeten i mitten på varje ruta. Pensla tunt med äggula runt kanterna och vik över till en trekant. Tryck och mönstra försiktig med en gaffel runt om. Pensla ovansidan med resterande äggula. Gör ett litet hål i degen på varje pirog med knivspetsen.
3. Grädda i ugnen på en bakpappersklädd plåt i ca 15 minuter eller tills pirogerna är vackert gyllenbruna.
http://www.ica.se/Recept/pirog-med-kraftstjartar-och-creme-fraiche-286834/
Kommentarer
Trackback