Västerbottenkex

Ingredienser
- 1/2 dl ättiksprit
- 1 dl socker
- 1 1/2 dl vatten
- 2 rödlökar
- 1 ark färsk smördeg
- 2 dl riven västerbottensost
- 1/2 kruka gräslök
- ca 4 dl väl avrunna räkor
- 100 g löjrom eller sikrom
- 1 dl crème fraiche
Gör så här
1. Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Skala och skär löken i ca 1/2 cm tjocka ringar, lägg dem i lagen och koka upp. Låt löken kallna i lagen. Låt den gärna ligga någon dag.
2. Sätt ugnen på 200°C.
3. Skär smördegen i 5x5 cm bitar. Nagga dem med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över degen och lägg på en plåt. Grädda mitt i ugnen 8 -10 minuter.
4. Ta ut plåten, ta bort den övre plåten och pappret. Strö västerbottenost på plattorna och sätt in mitt i ugnen 2-3 minuter.
5. Skär gräslöken fint. Blanda räkor, löjrom och gräslök.
6. Vispa crème fraichen och lägg den i en spritspåse. Plocka upp lökringarna ur lagen och låt dem rinna av på papper. Spara lagen till den lök som ev. inte går åt.
7. Lägg lökringarna på kexen, fyll dem med 2 räkor och rom. Spritsa på crème fraiche.
http://www.ica.se/Recept/vasterbottenkex-med-rakor-lojrom-och-picklad-rodlok-712609/



