Efterrätt på tema Gömma nyckeln- quesadillas

Efterrätten bestod av rabarber och jordgubbs quesadillas.

Jag hittar inte receptet nu men vad man gör är att koka ett paket frysta jordgubbar tillsammans med vatten, socker och citron. Låt koka ihop några minuter och häll sedan allt över rabarberna som har skivats tunnt. Låt kallna. Sila sedan bort vätskan.

Efter det vispar man ihop 2 dl grädde och 1 pkt masscarpone, smaksätt med lite citronskal.

Stek sedan tortillabröd på låg värme ch vänd dess i socker blandat med kardemumma.

Lägg lite av gräddblandningen på en tortilla och lägg rabarber/jordgubbskompotten på. Lägg en tortilla över.


Huvudrätt Gömma nyckeln- Kycklingpaj

Ingredienser:
1,5 dl
50 gram
1 msk
1,5 ms
0,5 st
1 st
150 gram
100 gram
0,5 burk(ar)
200 gram
200 gram
3 st
250 gram

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C. Gör pajdegen. Blanda mjöl och smör till en grynig massa i en bunke eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut pajdegen i en smord ugnssäker form, och grädda ca 10 min.

2. Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Hacka löken och skiva champinjonerna. Bryn kyckling, lök och champinjoner i en stekpanna. Tillsätt salsa och Philadelphiaost. Rör om väl!

3. Riv osten. Bred ut jalapeños och kycklingröra i pajskalet. Strö över osten



Vill man inte att pajen ska vara stark så är ett tips att ta bort jalapeñosen. Receptet är hämtat från tasteline.com

Förrätt tema Gömma nyckeln- Räkcocktail

Förrätten fick representera fisk delen i leken, det blev dock inte fisk utan räkor. Receptet hämtades från Ica.se

Ingredienser:
500 g räkor med skal
2 avokador
2 salladslökar
4 passionsfrukter
Dressing
1 msk fransk senap 1 msk honung 3 msk olja 2 krm salt
Gör så här:

Skala räkorna. Skala, kärna ur och tärna avokadorna.
Skölj och finstrimla salladslöken. Halvera och gröp ur passionsfrukten.
Fördela sallaten i 4 portionsglas. Lägg på räkor, avokado, lök och till sist passionsfrukten.
Rör ihop senap och honung. Tillsätt oljan, lite i taget och rör emellan. Smaka av med salt.
Häll dressingen över cocktailen och servera genast med rostat bröd.


Tema vecka 35

Veckans tema har hämtat inspiration från den klassiska leken Gömma Nyckeln :)

Hösttema - Chokladbollar

Först var planen att ta oss ner till Liseberg och käka mjukglass och kolla på the Ark men vi var lite för trötta och valde soffa och True Talent istället:)





Blev något alldeles vannsinnigt sugen på gamla klassiska chokladbollar tidigare på dagen så så fick det bli!

Ingredienser:
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kaffe


Smält smöret lite grann i micron (några sekunder bara).

Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. In en sväng i frysen så att smeten stelnar lite, ca 10 minuter.

Forma bollar. Rulla i pärlsocker, kokos eller strössel. Servera till kaffet.

Sen var det klart!

Hösttema - Kräftsoppa

En vannsinnigt god men mycket enkel kräftsoppa som jag sprang på i ett provsmakningstånd på ICA Maxi nyligen.

Ingredienser:
400 g Kavli kräftost
2 dl creme fraiche
3 morötter
1 msk smör
2 msk vetemjöl (eller maizena, mycket enklare!)
1 hönsbuljongtärning
1 liter vatten
salt och peppar
kräftstjärtar
gräslök

Hur göra?
1. Skala och riv morötter, bryn i smör i en kastrull. Strö över mjöl, häll i vatten och buljong. Koka fem minuter.
2. Blanda ner kräftosten och creme fraiche. Låt koka upp. Salta och peppra. Lägg i kräftorna alldeles innan du lägger upp på tallriiken.
3. Servera med bake off bröd och god ost. Sprinkla över gräslök.



Hösttema - Kokt majskolv


Hösten är verkligen majsens bästa tid. Under hela min uppväxt har jag ätit färska majskolvar och så gott det är!






Gör så här: Skala majskolvarna. Koka dem i saltat vatten i cirka 10 minuter. Låt bregott smält och ät dem därefter rykande varma. Jag har alltid kryddat dem med aromat. Havssalt fungerar säkert lika bra.


Svårare än så behöver det inte vara





Tema vecka 34 - Höst

En liten försmak på hösten




rabarberpaj 18/8





Till efterrätt blev det rabarberpaj från trädgården.
Rabarberna hackade jag i cmbitar och la i formen dessa toppade jag med socker, potatismjöl, kanel och kardemumma.

I smulpajen hade jag;

Smör
socker
vetemjöl
hackade hasselnötter
havregryn

Jag brukar inte följa recept så noga så därför har jag inga mått i huvudet. Jag tror att jag gjorde på ca 100g smör och resten höftade jag tills det blev en lagom smulig pajdeg.
Till pajen serverade jag traditionell vaniljsås, dvs pulver utvispat i mjölk!!

Nu är vi igång med middagarna igen efter sommaruppehållet och allt känns som vanligt!
Hoppas vi kan hålla onsdagsmiddagarna igång, det verkar dock som vår onsdag kommer bli torsdag framöver....






kycklingwok 18/8





Till varmrätt serverade jag kycklingwok, den innehåll följande;

KYCKLING
FÄRSK CHILI röd
INGERFÄRA
MORÖTTER (Gödebergsvägen 72)
VITKÅL
PAPRIKA
ZUCCINI (Gödebergsvägen 72)
GUL LÖK (Gödebergsvägen 72)
SOCKERÄRTOR
BROCCOLI
SWEET CHILI SAUCE
ÄGGNUDLAR

Till maten serverade jag även hemodlade tomater och vindruvor.

Stek kycklingen tillsammas med chili och färsk ingerfära. Strimla vitkål och morätter och stek tillsammans med löken tills de mjuknat, lägg sedan i resten av grönsakerna och den färdigstekta kycklingen. stek på hög värme. Under tiden har du kokat äggnudlarna och hällt av vattnet. Klipp nudlarna med en sax så de inte är så länga. vänd sedan ner dessa i woken och allt är klart. Detta toppade jag med bladpersilja också hämtad från trädgården.




förrätt smörstekta kantareller på toast från 18/8





Mitt tema var Gödebergs v 72, det är där mina föräldrar bor. En stor del av råvarorna jag hade med i veckans middag var odlade eller plockade i eller runt om mina föräldrars trädgård.
Receptet på detta är inte så långt, vad man kan tänka på när man steker kantareller är att alltid låta kantarellerna ånga av sitt vatten först, innan man lägger smör i pannan då smakar det bättre. Jag kryddade också med lite salt och svartpeppar.

tema v. 33

imorgon blir det alltså oonsdagsmiddag på en torsdag och temat blir Gödebergsvägen 72


RSS 2.0