Tema vecka 16

..Japan! (efter inspiration från CK, AR och alla andra japanfrälsta på jobbet)

och ett litet boktips på en helt fantastisk författare från landet ifråga.


efterrätt kladdkaka med chokladglasyr




BÄSTA KLADDKAKERECEPTET

50 g smör
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
vaniljsocker
salt
4 msk kakao

200 grader i exakt 16 min!!

Jag hade gjort "vita harens chokladsås" (bästa chokladsåsen någonsin som Erica bjöd på för ett tag sedan)
för några veckor sedan resterna av den vispade jag med turkisk yoghurt det blev en mild glasyr som jag dekorerade med strössel! Veckans chokladbehov blev mättat!!!






huvudrätt köttfärslimpa i lergryta





Köttfärslimpans recept är hämtat från en annan matblogg,  http://ilindieskok.blogspot.se/


Köttfärslimpa i lergryta.Tid: 2 timmar
För: 4 personer

0,5 kg nötfärs (går bra med blandfärs)

2 dl mjölk
1 dl skorpmjöl

1 ägg
2 gula lökar
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 paket bacon
Tandpetare

Ställ din lergryta i kallt vatten i 15 minuter. Blanda mjölk och ströbröd i en stor bunke - låt det svälla. Riv en gul lök eller finhacka den. Tillsätt ägg, den rivna löken, salt & peppar, blanda. Lägg sedan i färsen och rör om tills du känner att du fått en smidig smet. Forma smeten till en limpa och lägg i en lergryta (går jättebra att göra även om du ej har en lergryta - lägg då i en ugnsfast form). Lägg bacon ovanpå limpan och fäst med tandpetare på sidorna. Skär en lök i klyftor och strö över baconet. Ställ in i nedre delen i ugnen i 200 grader i ca 1,5 timma. Limpan är färdig när köttsaften är genomskinlig. Ska du göra sås? Glöm då inte att använda skyn du får.


Jag serverade med kokt färskpotatis och broccoli samt smarrig sås.


Förrätt tomat och mozzarella i ugn

       


Skär tomat och mozzarella i ca 0,5 cm tjocka skivor och varva desssa i en ugnsform gratinera i ugnen tills mozzarellan smält. Dekorera med basiklika och lök, jag hade vårlök det går lika bra med rödlök eller liknande. Till detta serverade jag serranoskinka och rikakor med tomat och basilika smak samt crutongkex.




RSS 2.0