Efterrätt Maria Montazami
6 portioner
6 bananer, skalade
4 msk osaltat smör
1 1/2 dl farinsocker
2 msk pressad citron
1 tsk malen kanel
1 1/2 dl ljus rom
Skala och dela bananerna på längden. Smält smör och socker i en het stekpanna. Tillsätt citronsaft och kanel. Lägg ner bananerna och bryn dem försiktigt någon minut på var sida så de får lite färg. Häll över rom och tänd på så de hastigt flamberas. Servera varma med vaniljglass.

Huvudrätt Maria Montazami
Kyckling sallad:
4 kycklingfiléer
flingsalt och svartpeppar
1 påse blandad sallad
200g färska hallon
100g färska björnbär
500g halverade färska jordgubbar
130g ädelost, smulad
Björnbärsvinägrett:
2dl olivolja
2msk vitvinsvinäger
1msk dijonsenap
1 liten schalottenlök, finhackad
1 tsk socker
1/2tsk salt
1krm svartpeppar
100g björnbär
Kanderade valnötter:
2 msk smör
100g valnötter
2msk råsocker
1krm salt
Kycklingsallad:
Sätt ugnen på 125g. Bryn kycklingfiléerna runtom och salta och peppra. Lägg dem i en ugnsform och låt dem stå i ugnen tills de blir klara. Låt vila i ca 15 min innan du skär den i tunna skivor. Lägg salladsbladen på en stor tallrik. Fördela kycklingskivor, bär, ädelost och kanderade valnötter ovanpå. Strö på lite salt och peppar. Ringla över lite vinägrett och servera resten till.
Vinägrett:
Lägg alla ingredienserna till vinägretten i en mixer och mixa slätt. Späd med lite vatten om det blir för tjockt och smaka av.
Kanderade valnötter:
Hetta upp smöret i en panna och fräs valnötterna 2-3 min under omröring. Strö över sockret och rör tills det smält. Häll upp på ett fat.

Förrätt Maria Montazami
16st
I baguette i 16 skivor
200 g blandade minitomater, halverade
2 avokade, tärnade
1 dl koriander, hackad
3 krm chiliflagor
1/2 lime
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
Stek bröden lätt i olja på bägge sidor. Blanda tomater, avokade, koriander och chiliflagor försiktigt. Pressa i saften från limen och häll i det mesta av olivoljan. Lägg upp bröden på ett fat och lägg på tomatblandninngen. Droppa över lite olivolja och strö över lite koriander. Servera genast.

Tema vecka 47
Kreolsk vecka - efterrätt - ryttarkaka
Det är kokosen som gör det kreolska!
En toskakaka med chokladbotten och kokos som täcke! Perfekt för en som inte gillar nötter och mandlar tillsammans med annat än just nötter och mandlar:)
Lite lat.. Här är receptet. Bred bara glasyren över kakan och in i ugnen 10 minuter till. låt stelna innan du skär i bitar. Går utmärkt att frysa. (eller äta på studs för den delen).
Kreolsk vecka - huvudrätt - kreolskans gryta
ingredienser:
1 st fläskfilé
Korv (ex.vis kolbass och chorizo)
2 röda paprikor
1 burk cornichos
1 burk syltlök
1 burk svarta oliver (utan kärnor)
5 dl grädde
Stek fläskfilé. Stek korv. blanda allt i stekgryta och koka ihop. Red med maizena.
Jag serverade med ris som kokat tillsammans med gurkmeja. Vill man vara flott, använd saffran!
Kreolsk vecka - förrätt
Rulla ut smördeg och pensla med dijonsenap (snåla inte!).
Klipp över färsk persilja.
Lägg i 2 starka korvar (jag tog kolbass och chorizo).
Rulla ihop och skär i cmtjocka skivor.
Pensla med vispat ägg och rulla i blåa vallmofrön.
In i ugnen tills det blivit frasigt.
Klart så!
Tema vecka 46
Kreolsk mat står på menyn denna vecka
vitchoklad panacotta 9/11

Lite tråkigt men ibland får Ekström hjälpa till....
Färdigköpt panacotta är rätt okej...
Jag blandade i lite vit choklad för att matcha temat lite extra, samt toppade med hallonsås och en chokladbit där med.
fiskgratäng 9/11

Detta är ej lagat efter recept utan på fri hand...
Gör potatismoset och dillsåsen.
Lägg fisken (i dethär fallet, torskfilé) i gratängformen och krydda med citronpeppar och salt. Klicka moset runt om och häll sedan såsen i mitten. Låt stå i ugnen i 20-30 minuter tills fisken är klar och moset fått färg.
Jag brukar ha ett ägg i moset så får det fin yta i ugnen.
fördrink White Lady 9/11

ingredienser för 1 glas
2 cl Cointreau
4 cl Gin
4 cl citronjuice
Har man tillgång till alla drinktillbehör skall detta skakas väl med mycket is i en shaker men det gjorde inte jag....
däremot försökte jag mig på att dekorera kanten på gaset med socker...
gned in kanten med citronsaft och doppade sedan på en tallrik. Det kunde blivit snyggare men det var gott med lite sött till drinken.
Efterrätt Halloween
Kladdkaka:
50 g smör
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Rör ihop alla ingredienser i en kastrull på spisen.

200 grader på ugnen. Grädda i 16 min
Huvudrätt Halloween
Recept pumpapaj:
Ingredienser
Pajskal
Fyllning
- 400 g pumpakött (skal- och kärnfritt)
- 2 rödlökar
- 250 g fetaost
- 20 basilikablad
- 6 ägg
- 6 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Gör så här
- Mixa vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta till en deg. Linda in den i plastfilm och låt vila i kylen i 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port). Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila svalt i 10 minuter.
- Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
- Skär pumpaköttet i tärningar. Skala löken och skär den i klyftor. Tärna fetaosten. Fördela pumpa, lök och fetaost i pajskalet. Lägg på basilikabladen, spara några till garnering.
- Vispa samman ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll blandningen i formen. Grädda längst ner i ugnen i ca 50 minuter tills den stelnat och fått fin färg. Strö över basilikablad.
Recept tacopaj:
Gör samma pajdeg som ovan
Stek köttfärsen och häll över tacokryddan och salsasås. Lägg allt i pajformen och täck över med ost.

Förrätt Halloween
Ingredienser
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 500 g skalad, urkärnad pumpa (gärna butternut)
- 2 msk smör eller margarin
- 5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- salt och peppar
- 1 citron
Gör så här
- Skala lök och vitlök. Skär lök och pumpa i bitar. Finhacka vitlöken.
- Fräs pumpa, lök och vitlök i matfettet i en kastrull på låg värme. Låt det smälta ihop.
- Tillsätt buljong och koka sakta ca 15 minuter. Mixa soppan med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
