Efterrätt Maria Montazami

Veckans efterrätt, flamerade bananer kommer även från Marias kokbok.

6 portioner

6 bananer, skalade
4 msk osaltat smör
1 1/2 dl farinsocker
2 msk pressad citron
1 tsk malen kanel
1 1/2 dl ljus rom

Skala och dela bananerna på längden. Smält smör och socker i en het stekpanna. Tillsätt citronsaft och kanel. Lägg ner bananerna och bryn dem försiktigt någon minut på var sida så de får lite färg. Häll över rom och tänd på så de hastigt flamberas. Servera varma med vaniljglass.


Huvudrätt Maria Montazami

Receptet kommer fråm Maria Montazamis kokbok, huvudrätten blev en Very Berry Salad.

Kyckling sallad:
4 kycklingfiléer
flingsalt och svartpeppar
1 påse blandad sallad
200g färska hallon
100g färska björnbär
500g halverade färska jordgubbar
130g ädelost, smulad

Björnbärsvinägrett:
2dl olivolja
2msk vitvinsvinäger
1msk dijonsenap
1 liten schalottenlök, finhackad
1 tsk socker
1/2tsk salt
1krm svartpeppar
100g björnbär

Kanderade valnötter:
2 msk smör
100g valnötter
2msk råsocker
1krm salt

Kycklingsallad:
Sätt ugnen på 125g. Bryn kycklingfiléerna runtom och salta och peppra. Lägg dem i en ugnsform och låt dem stå i ugnen tills de blir klara. Låt vila i ca 15 min innan du skär den i tunna skivor. Lägg salladsbladen på en stor tallrik. Fördela kycklingskivor, bär, ädelost och kanderade valnötter ovanpå. Strö på lite salt och peppar. Ringla över lite vinägrett och servera resten till.

Vinägrett:
Lägg alla ingredienserna till vinägretten i en mixer och mixa slätt. Späd med lite vatten om det blir för tjockt och smaka av.

Kanderade valnötter:
Hetta upp smöret i en panna och fräs valnötterna 2-3 min under omröring. Strö över sockret och rör tills det smält. Häll upp på ett fat.


Förrätt Maria Montazami

Veckans förrätt blev Bruschetta California style, receptet är hämtat från Marias egna kokbok.

16st

I baguette i 16 skivor
200 g blandade minitomater, halverade
2 avokade, tärnade
1 dl koriander, hackad
3 krm chiliflagor
1/2 lime
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar

Stek bröden lätt i olja på bägge sidor. Blanda tomater, avokade, koriander och chiliflagor försiktigt. Pressa i saften från limen och häll i det mesta av olivoljan. Lägg upp bröden på ett fat och lägg på tomatblandninngen. Droppa över lite olivolja och strö över lite koriander. Servera genast.


Tema vecka 47

Veckans tema blir fantastiska Maria Montazami!

Kreolsk vecka - efterrätt - ryttarkaka

Det är kokosen som gör det kreolska!

En toskakaka med chokladbotten och kokos som täcke! Perfekt för en som inte gillar nötter och mandlar tillsammans med annat än just nötter och mandlar:)

 

Lite lat.. Här är receptet. Bred bara glasyren över kakan och in i ugnen 10 minuter till. låt stelna innan du skär i bitar. Går utmärkt att frysa. (eller äta på studs för den delen).

 


Kreolsk vecka - huvudrätt - kreolskans gryta

ingredienser:
1 st fläskfilé
Korv (ex.vis kolbass och chorizo)
2 röda paprikor
1 burk cornichos
1 burk syltlök
1 burk svarta oliver (utan kärnor)
5 dl grädde

Stek fläskfilé. Stek korv. blanda allt i stekgryta och koka ihop. Red med maizena.

Jag serverade med ris som kokat tillsammans med gurkmeja. Vill man vara flott, använd saffran!


Kreolsk vecka - förrätt

 

Rulla ut smördeg och pensla med dijonsenap (snåla inte!).

Klipp över färsk persilja.

Lägg i 2 starka korvar (jag tog kolbass och chorizo).

Rulla ihop och skär i cmtjocka skivor.

Pensla med vispat ägg och rulla i blåa vallmofrön.

In i ugnen tills det blivit frasigt.

Klart så!

 

 


Tema vecka 46

Kreolsk mat står på menyn denna vecka


vitchoklad panacotta 9/11




Lite tråkigt men ibland får Ekström hjälpa till....
Färdigköpt panacotta är rätt okej...
Jag blandade i lite vit choklad för att matcha temat lite extra, samt toppade med hallonsås och en chokladbit där med.

fiskgratäng 9/11



Detta är ej lagat efter recept utan på fri hand...


Gör potatismoset och dillsåsen.
Lägg fisken (i dethär fallet, torskfilé) i gratängformen och krydda med citronpeppar och salt. Klicka moset runt om och häll sedan såsen i mitten. Låt stå i ugnen i 20-30 minuter tills fisken är klar och moset fått färg.
Jag brukar ha ett ägg i moset så får det fin yta i ugnen.


fördrink White Lady 9/11

Temat var vitt...




ingredienser för 1 glas

2 cl Cointreau
4 cl Gin
4 cl citronjuice

Har man tillgång till alla drinktillbehör skall detta skakas väl med mycket is i en shaker men det gjorde inte jag....
däremot försökte jag mig på att dekorera kanten på gaset med socker...
gned in kanten med citronsaft och doppade sedan på en tallrik. Det kunde blivit snyggare men det var gott med lite sött till drinken.

Efterrätt Halloween

Efterrätten var en kladdkaka som täcktes med grädde i ett spindelvävmönster.

Kladdkaka:

50 g smör
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Rör ihop alla ingredienser i en kastrull på spisen.

200 grader på ugnen. Grädda i 16 min

Huvudrätt Halloween

Huvudrätten var två olika pajer, en tacopaj och en pumpapaj. Även dessa recept kommer från ica.se

Recept pumpapaj:

Ingredienser

Pajskal

Fyllning

Gör så här

  1. Mixa vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta till en deg. Linda in den i plastfilm och låt vila i kylen i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port). Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila svalt i 10 minuter.
  4. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
  5. Skär pumpaköttet i tärningar. Skala löken och skär den i klyftor. Tärna fetaosten. Fördela pumpa, lök och fetaost i pajskalet. Lägg på basilikabladen, spara några till garnering.
  6. Vispa samman ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll blandningen i formen. Grädda längst ner i ugnen i ca 50 minuter tills den stelnat och fått fin färg. Strö över basilikablad.

Recept tacopaj:

Gör samma pajdeg som ovan

Stek köttfärsen och häll över tacokryddan och salsasås. Lägg allt i pajformen och täck över med ost.



Förrätt Halloween

Förrätten denna vecka var en pumpasoppa. Receptet är hämtat på Ica.se

Ingredienser

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök. Skär lök och pumpa i bitar. Finhacka vitlöken.
  2. Fräs pumpa, lök och vitlök i matfettet i en kastrull på låg värme. Låt det smälta ihop.
  3. Tillsätt buljong och koka sakta ca 15 minuter. Mixa soppan med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.


RSS 2.0