Egypten - Egyptiskt kycklinggryta - Huvudrätt



1 st hel kyckling
salt och peppar
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
2 tsk chilipeppar
400 gram tomatkross
3 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
2 tsk gurkmeja
1 dl färsk koriander
1 st citron
4 dl kikärtor (på burk)

Sås:
3 dl matyogurt
salt+peppar
2 msk pressad citron
1 knippe färsk mynta

Stycka kycklingen i 6-8 bitar och salta + peppra. Klyfta löken och hacka vitlöken.

Fräs löken i olja och lägg i chili, paprikapulver samt tomaterna. Rör om väl och blanda i gurkmeja samt koriandern.

Lägg i kycklingen och stek i 10 minuter under omrörning. Späd med vatten och smaksätt med saft av en halv citron. Skiva resterande citron och halvera skivorna. Lägg skivorna i grytan. Koka upp och lägg ner kikärtorna. Låt puttra under lock i 40-50 minuter tills det att kycklingen är genomkokt. Strö över lite koriander.

Rör ihop ingredienserna till såsen och servera till.

Edit: Jag fuskade lite p.g.a tidbrist och använde grillad kyckling istället.

Egypten - Egyptiskt grapesallad - Efterrätt

Tagit rätt av från Recept.nu


Egyptiska nätter

Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser
Pudding
7 dl mjölk
1 dl mannagryn

Sötaste sirapen
2 dl socker
1 dl vatten
2 msk rosenvatten
0.5 st citron, saften
Ett par droppar röd karamellfärg (om du vill ha en rosa sirap, det vill jag)

Till servering
1-2 dl vispgrädde
2 nävar pistagenötter, grovt hackade


Gör så här

1. Pudding
Börja med puddingen! Koka upp mjölken och skjutsa ner mannagrynen.

2. Låt koka i ca 8 minuter.

3. Häll ner smeten i den typen av form du önskar, kanske en enda stor, eller flera små, det är lika fint både och.

4. Låt stelna i kylskåpet i en halvtimma ungefär.

5. Sirap
Fixa sirapen så länge. Och den fixar du lätt. Låt allt koka ihop ca 5 minuter.

6. Smaka av – klart!

7. Vid servering
Nu stjälper du upp puddingen på ett fat.

8. Bre lite vispad grädde över.

9. Strössla med nötterna och rippla sirap över det hela.

10. Nu är det bara att äta!


Så här blev mitt eget resultat:



Något gick helt enkelt väldigt fel....:)

Egypten - Egyptiskt grapesallad - Förrätt

Efter en resa till Egypten var det självklart läge för Egyptiskt tema! Eftersom vi bodde på all inclusive var maten kanske inte alltid så väldigt autentisk men något som fanns överallt och till nästan inga pengar alls var - granatäpple! Denna nyttiga, vackra och goda frukt. Så den fick hamna i förrätten!

För 4 pers:
2 st grapefrukt
2 st avokado
saft av en citron
1 st rökt kalkonbröst
1 st granatäpple
klippt gräslök

Dressing:
5 msk olja
frisésallad
1 tsk grov senap
1 tsk honung
Citronsaft
salt+peppar


Gör så här:
Skär upp grönsaker och frukt och arrangera fint. Pressa lite citron över avokadon så den inte blir brun och ful. Finns det inte kalkonbröst går det bra med stekt kycklingfilé också. Blanda ihop resten av citronsaften med dressingens ingredienser. Låt stå kallt och droppa över vid servering.


Tema vecka 52 - egypten


keldafiskar/hallonmousse och nonstop





Hallonmousse 

Ingredienser

200 gram 
1,5 msk 
1,5 dl 
2 st 
1 dl 

Tillagning

Vill du ha en fastare mousse kan du ställa in den i frysen istället.
Räcker till 4-6 portioner beroende på hur sugen man är på dessert.

1. Tina hallonen och mosa med en gaffel tillsammans med sockret. Häll grädden i en skål och vispa tills den är fast. Häll äggvitorna i en ren skål och vispa till fast skum.

2. Vänd försiktigt ner bärmoset och vitorna i grädden och skeda upp i en skål eller små glas.

3. Kyl moussen i kylskåp minst en timme. Garnera med nonstop och strössel.

Jag hällde all mousse i en stor skål och då behövde den längre tid för att bli fast. På toppen dekorerade jag med små rån som jag fyllt med kelda vanilj och för att det skulle se ut som fiskar tog jag nonstop till ögon.



Fisksoppa med saffran



Fisksoppan är gjord med inspiration av flera soppar jag smakat och sett i recept.

Ingridienser;

Potatis
Morötter
kålrot
palsternacka
scharlottenlök
paprika
saffran
salt/peppar
kolja
räkor
matgrädde
hemgjord skaldjursfond kokad på kräftrester från höstens kräftskiva.

snappstek rotfrukterna och löken, häll sedan på vatten och buljongen och låt koka tills rotfrukterna mjuknat. tillsätt saffran och matgrädde samt övriga kryddor och paprika. låt detta koka upp och lägg i fisken. rör inte om då fisken lätt faller sönder. innan servering vänder du försiktigt ner räkorna och garnerar med en dillkvist.






avocadotartar "havet är djupt"


För att matcha temat extra bra bytte jag ut toasten mot en smördegssnäcka...
Bilden blev lite suddig...






Ingredienser

2 st 
2 dl 
1 st 
1 krm 
1 krm 
2 tsk 
200 gram 
1 st 
1 st 

Tillagning

Dela avocadorna på längden och tag bort kärnan. Gröp ur fruktköttet och skär det i små bitar. Droppa över lite citron så att avocadon inte mörknar. Blanda crème fraichen med finhackad purjolök, salt, peppar och osötad senap. Smaka av. Spara några räkor till garneringen, hacka resten. Blanda hackade räkor (alternativt kan lika mängd lax användas) och avocado med crème fraiche-blandningen. Skär det rostade brödet i trekanter eller tag ut rundlar med mått. Lägg avocadoröran på brödet och garnera med citronskivor, räkor och dillkvistar.



v 49

Veckans tema är "havet är djupt"

RSS 2.0