Tema vecka 22
Denna veckan blir det vegetariskt!
Tema vecka 17
Veckans tema är Mexikanskt!
Efterrätt Mexikanskt
Efterrätten bestod av filodegsknyten med hackad banan och choklad och till det serverades det vaniljglass.


Huvudrätt Mexikanskt
Till huvudrätt blev det Enchiladas med köttfärs. receptet kommer från Ica.se
Ingredienser
* 3 dl vatten
* 1 förp majstortillabröd (à 336 g)
* 1 påse kryddmix enchiladas (à 22 g)
* 1 1/2 dl tomatpuré
* 500 g nötfärs
* 2 msk smör eller margarin
* 150 g riven ost
Till servering
* 1 1/2 dl gräddfil
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Koka upp vatten, kryddmix och tomatpuré under omrörning. Bryn färsen i matfettet. Rör ner cirka hälften av tomatsåsen och hälften av osten i köttfärsen och koka upp.
3. Fördela 2–3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en smord ugnssäker form. Häll på resten av tomatsåsen och strö över resten av osten.
4. Sätt in mitt i ugnen 15-20 min eller tills osten har smält.
5. Servera med gräddfil och gärna en sallad.


Förrätt Mexikanskt
Laxtacos! Mycket starka sådana....
Ingredienser
* ca 500 g laxfilé
* 2 tsk spiskummin
* 2 tsk chilipulver
* 1 tsk paprikapulver
* 1 krm kajennpeppar
* 1 bit rättika (à ca 150 g)
* 1 paket taco tubes
* neutral olja
* salt och svartpeppar
Salsa tricolore
* 2 avokado
* 2 tomater
* 1 msk färskpressad citronjuice
* 1 burk majs (à ca 300 g)
* 1 kruka grovhackad koriander
Till servering
* 1 finhackad rödlök
* 1/2 huvud strimlad salladskål
* 1 1/2 dl crème fraiche


Efterrätt saker som Henrik inte tycker om
Detta var den absolut svåraste rätten eftersom Henrik faktiskt tycker om det mesta med socker i :) Tillslut kom det fram att han inte är överförtjust i väldigt chokladiga saker... Det blev massa choklad i Ben & Jerry glass!


Huvudrätt saker som Henrik inte tycker om
En annan sak han inte gillar är fisk, mums tycker vi :) receptet kommer från recept.nu
Ingredienser
600 600 g färsk laxfilé
Överbakning
2 2 dl riven Västerbottenost
1.5 1.5 dl hackade räkor från burk i lake
1 1 dl cremé fraiche
0.5 0.5 dl hackad dill
0.5 0.5 dl hackad gräslök
100 100 g färdig skagenröra på burk
25 25 g röd stenbitsrom
salt och peppar
Citronaioli
1.5 1.5 dl majonnäs
1.5 1.5 dl matlagningsyoghurt
2 2 st vitlöksklyftor
0.5 0.5 st pressad citron
1 1 krm fiskkrydda
salt och peppar
Tillbehör
1 1 knippe dill
1 1 paket frusen sparris
1 1 paket bacon
16 16 st färskpotatisar
Gör så här
1. Dela laxen i 4 st bitar placera dem på ett ugnsfast fat salta lätt, rör ihop rivna osten och alla övriga ingredienser till överbakningen, bred på fyllningen på laxfiléerna och baka på 200 gradader i ugn till 55 grader innertemp i laxen.
2. Rör under tiden ihop citronaiolins ingredienser pressa i vitlöken smaka av med salt och peppar.
3. Koka sparrisen lätt enligt anvisningar på paketet, ta upp ur vattnet linda 2skivor bacon runt 2st sparrisar stek i stekpanna.
4. Servera med dillkokt färskpotatis.


Förrätt tema saker som Henrik inte tycker om
För de som inte vet så gillar inte Henrik räkor, därför fick detta bli huvudingrediens i förrätten. Receptet kommer från Ica.se
Ingredienser
* 500 g räkor med skal
* 2 avokador
* 2 salladslökar
* 4 passionsfrukter
Dressing:
* 1 msk fransk senap
* 1 msk honung
* 3 msk olja
* 2 krm salt
Gör så här
1. Skala räkorna. Skala, kärna ur och tärna avokadorna.
2. Skölj och finstrimla salladslöken. Halvera och gröp ur passionsfrukten.
3. Fördela sallaten i 4 portionsglas. Lägg på räkor, avokado, lök och till sist passionsfrukten.
4. Rör ihop senap och honung. Tillsätt oljan, lite i taget och rör emellan. Smaka av med salt.
5. Häll dressingen över cocktailen och servera genast med rostat bröd.


Tema vecka 10
Receptpärmen i lunchrummet på ARK
Tema vecka 13
Saker som Henrik inte tycker om
Flyttdags!
Trots att Onsdagsmiddagen egentligen var inställd denna veckan bjöds det på flyttmat :)


Efterrätt Italienskt
Jag glömde visst ta kort på efterrätten!! Inte ok... En jättefin tiramisu var det. receptet kom från Ica.se
Ingredienser
* 4 äggulor
* 2 burkar mascarpone (à 250 g)
* 1/2 dl Amaretto eller konjak
* 3 äggvitor
* 1 dl socker
* 20 savoyardikex
* 1 1/2 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe
* kakao att pudra över
Gör så här
1. Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller konjak till en slät smet.
2. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.
3. Vänd ner äggvitevispet i ägg smeten med hjälp av en slickepott.
4. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresso. Lägg dem i en form (ca 25 x 30 cm, för 8 port).
5. Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
6. Pudra över kakao vid servering.
Huvudrätt tema Italienskt
Kommer inte riktigt ihåg vad receptet innehöll men det ska vara färskpasta, kyckling, bacon, rödlök, basilika och fetaost.


Tema v. 19
Med inspiration av påskens resa blir temat denna vecka, turkiskt!