Specma Seals - Vita Harens chokladsås- Efterrätt
Förslag från Mariana
6,5 dl socker
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
100 g smör
1/2 krm salt
2 dl kakao (75 g)
1 tsk vaniljsocker
Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt och koka upp. Sjud på låg värme i ca en timme tills det blir en tjock och gyllene kolasmet. Ta bort från värmen.
Sikta ner kakaon, och vispa såsen med elvisp i fem minuter. Blanda ner vaniljsockret.
Går bra att frysa! (Och går alltför bra att äta direkt från frysen, också..) Värm gärna vid servering.
Blir väldigt mycket sås! Enormt god och uppskattad. Serverade med glass, passionsfrukt och krossad daim.

6,5 dl socker
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
100 g smör
1/2 krm salt
2 dl kakao (75 g)
1 tsk vaniljsocker
Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt och koka upp. Sjud på låg värme i ca en timme tills det blir en tjock och gyllene kolasmet. Ta bort från värmen.
Sikta ner kakaon, och vispa såsen med elvisp i fem minuter. Blanda ner vaniljsockret.
Går bra att frysa! (Och går alltför bra att äta direkt från frysen, också..) Värm gärna vid servering.
Blir väldigt mycket sås! Enormt god och uppskattad. Serverade med glass, passionsfrukt och krossad daim.

Specma Seals - Kyckling med balsamicosås- Huvudrätt
Förslag från Per Gustafsson

4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med frästa grönsaker.

4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med frästa grönsaker.
Specma Seals - Västerbottenpaj - Förrätt
Förslag från Gittan 40

Jag gjorde det enkelt för mig och använde smördeg som jag pluttade ut i så staniolformar och fyllde med det jag hade i kylen. Lite tacofärs i några och lite skinka och purjo i några. Toppade med en klick creme fraiche och massor av västerbottenost! Mycket gott!

Jag gjorde det enkelt för mig och använde smördeg som jag pluttade ut i så staniolformar och fyllde med det jag hade i kylen. Lite tacofärs i några och lite skinka och purjo i några. Toppade med en klick creme fraiche och massor av västerbottenost! Mycket gott!
Tema vecka 4 - Specma Seals
Denna veckas inspiration kommer från mina kära kollegor
efterrätt tema hälsosamt
TURKISK YOGHURT MED LEMONCURDE,
RABARBERKESELLA, ROSTADE NÖTTER OCH MÖRK CHOKLAD

Blanda i 2 msk lemoncurde i 3-4 dl turkisk yoghurt.
varva med rabarberkesella och rostade nötter.
Toppa med nötter och fin mörk choklad.
RABARBERKESELLA, ROSTADE NÖTTER OCH MÖRK CHOKLAD

Blanda i 2 msk lemoncurde i 3-4 dl turkisk yoghurt.
varva med rabarberkesella och rostade nötter.
Toppa med nötter och fin mörk choklad.
förrätt tema hälsosamt LINSSOPPA

Ingredienser:
2 msk |
2 st |
3 dl |
1 msk |
4 st |
2 tärning(ar) |
1,7 l |
1 st |
Tillagning:
1. Skala och strimla morötterna fint. Skala, finhacka och fräs lök och strimlade morötter tillsammans med curry i oljan.
2. Skölj linserna och tillsätt dem.
3. Häll på vatten, buljong och lagerblad, koka i ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka.
4. Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd. Soppan räcker till lite fler än 4 portioner och går bra att frysa in.
jag serverade knäckebröd med keso och fetaost blandning. 2. Skölj linserna och tillsätt dem.
3. Häll på vatten, buljong och lagerblad, koka i ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka.
4. Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd. Soppan räcker till lite fler än 4 portioner och går bra att frysa in.
Tema v 3
Efter en lång tids frosseri i form av julmat, julgodis, nyårsmiddag fler middagar på stan än hemma osv, har jag bestämt att veckans tema blir HÄLSOSAMT!!
Efterrätt danska flaggan
Till efterrätt blev det pannacotta med jordgubbssås.
Receptet är hämtat på tasteline.com
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
0,5 st vaniljstång
1 st kanelstång/stänger
4 st kardemummakärnor
0,5 dl socker
2 st gelatinblad
(Jag hoppade dock över kanel och kardemumma)
Gör så här:
1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång med vaniljfrön, kanelstång och krossade kardemummakärnor (självklart kan någon eller några av kryddorna uteslutas efter smak).
2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av.
3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat. Stjälp upp pannacottan (eller servera direkt ur glasen) innan gästerna kommer och förvara dem i kyl. Ibland måste man doppa skålarna i lite varmt vatten för att pannacottan ska släppa. Men de skall bara doppas snabbt, annars kan de förlora formen.
4. Här blandade jag ihop frysta jordgubbar och lite socker som jag mixade slätt.

Receptet är hämtat på tasteline.com
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
0,5 st vaniljstång
1 st kanelstång/stänger
4 st kardemummakärnor
0,5 dl socker
2 st gelatinblad
(Jag hoppade dock över kanel och kardemumma)
Gör så här:
1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång med vaniljfrön, kanelstång och krossade kardemummakärnor (självklart kan någon eller några av kryddorna uteslutas efter smak).
2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av.
3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat. Stjälp upp pannacottan (eller servera direkt ur glasen) innan gästerna kommer och förvara dem i kyl. Ibland måste man doppa skålarna i lite varmt vatten för att pannacottan ska släppa. Men de skall bara doppas snabbt, annars kan de förlora formen.
4. Här blandade jag ihop frysta jordgubbar och lite socker som jag mixade slätt.

Huvudrätt danska flaggan
Veckans huvudrätt blev en kycklinggryta med bacon.
Ingredienser:
1 paket bacon
4 kycklingfiléer
chilisås
ca 1,5 dl vitt vin
200g philadephiaost
3dl grädde/matlagninsgrädde
1 purjolök gratängost
Gör så här:
Linda bacon runt kycklingen. Stek det så att det får lite färg. Lägg i en ugnssäker form. Strimla purjolöken och resten av baconet. Lägg det i stekpannan. Häll i grädde, chilisås och vin. Rör ihop och lägg seddan i philadelphiaosten. Rör till den har smält, låt det inte koka!. Häll över kycklingen, häll sist över osten. Ställ in i ugnen på 200 grader.
Ingredienser:
1 paket bacon
4 kycklingfiléer
chilisås
ca 1,5 dl vitt vin
200g philadephiaost
3dl grädde/matlagninsgrädde
1 purjolök gratängost
Gör så här:
Linda bacon runt kycklingen. Stek det så att det får lite färg. Lägg i en ugnssäker form. Strimla purjolöken och resten av baconet. Lägg det i stekpannan. Häll i grädde, chilisås och vin. Rör ihop och lägg seddan i philadelphiaosten. Rör till den har smält, låt det inte koka!. Häll över kycklingen, häll sist över osten. Ställ in i ugnen på 200 grader.

Förrätt danska flaggan
Den här veckan blev det tomatsoppa med chévreost till förrätt
Ingredienser:
2 st gul lök(ar)
3 msk olivolja
0,5 msk torkad basilika
0,5 msk torkad timjan
1,5 dl vitt vin
3 dl vatten
3 burk(ar) cocktailtomater, röda
2,5 st grönsaksbuljongtärning(ar)
1 st vitlöksklyfta(or), hackad
1 msk socker
1 st lagerblad
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Till soppan
100 gram chèvreost
0,5 kruka(or) basilika
0,5 dl pumpa- och solrosfrön
Gör så här:
1. Hacka och fräs löken mjuk i oljan i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund.
2. Häll i vinet, sedan cocktailtomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad. Låt soppan koka sakta i 25 minuter. Ta bort lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer örtkrydda.
3. Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5 minuter. Smula i osten och riv över lite basilika. Strö över frön.

Ingredienser:
2 st gul lök(ar)
3 msk olivolja
0,5 msk torkad basilika
0,5 msk torkad timjan
1,5 dl vitt vin
3 dl vatten
3 burk(ar) cocktailtomater, röda
2,5 st grönsaksbuljongtärning(ar)
1 st vitlöksklyfta(or), hackad
1 msk socker
1 st lagerblad
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Till soppan
100 gram chèvreost
0,5 kruka(or) basilika
0,5 dl pumpa- och solrosfrön
Gör så här:
1. Hacka och fräs löken mjuk i oljan i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund.
2. Häll i vinet, sedan cocktailtomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad. Låt soppan koka sakta i 25 minuter. Ta bort lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer örtkrydda.
3. Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5 minuter. Smula i osten och riv över lite basilika. Strö över frön.

Tema vecka 2
Eftersom vi har varit på weekendresa till Danmark passar sig ju egentligen ett danskt tema. Men vistelsen gjorde även att vi tröttnade på allt fett i det danska köket. Temat blir därför istället danska flaggan.