Flyttdags!

Gott och blandat - ? - Efterrätt
Jag kunde inte hitta receptet till min efterrätt och visste därför inte hur jag skulle gå tillväga.
Blev en liten glass till kaffet istället.

Gott och blandat - Lasagne - Huvudrätt
12 lasagneplattor
Köttfärssås:
400 g nötfärs
4 msk olivolja
1 gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 bit finhackad morot
1 bit finhackad rotselleri
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
socker
svartpeppar
Ostsås:
8 dl mjölk
25 g smör
4 msk mjöl
2 dl riven parmesanost
salt
1 dl riven parmesanost till gratinering
Stek köttfärs. Blanda i alla grönsaker och stek en stund. Blanda i all vätska och krydderier och låt puttra ca 1 timme. Rör då och då och späd med vatten. Salta, sockra och peppra.
Koka ihop ostsåsen.
Varva plattor, köttfärsås och ostsås. Börja och sluta med ostsåsen. Strö över riktligt med parmesan på toppen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 200 grader i 45 minuter.

För att snabba på lite använde jag färska lasagneplattor och lät inte köttfärssåsen koka så länge. Klippte över timjan och serverade med sallad såklart.
Gott och blandat - matiga plättar - Förrätt

1 sats plättar dvs:
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 tsk salt
1 msk smör eller margarin
1 tsk finhackad vitlök
2 msk olja
1 påse färsk bladspenat (à 150 g)
2 msk rostade pinjenötter
100 g tärnad fetaost
Skär champinjonerna i kvartar. Stek dem med vitlöken i en het stekpanna med olja.
Tema v 8
Gott och blandat
efterrätt Svenska Kungar

SEMOLOR och relationen till Svenska Kungar är given; På fettisdagen 12 februari 1771 avled den svenske kungen Adolf Fredrik (Gustav III:s far). Detta skall ha skett efter att han förätit sig på bland annat semlor. =)
Vanliga förstås hembakta vetebullar med mycket kardemumma har gröpts ur och brödet, mandelmassa och lite ovispad grädde blandas i en skål, fyll sedan hålet med detta och toppa med grädde och florsocker!
varmrätt svenska kungar
KÅLDOLMAR
Som alla vet var det Karl XII och/eller hans soldater som tog med sig såväl maträtten som namnet från Bender i dåvarande Osmanska riket....
Rätten lagades förstås med inspiration av Per Mobergs klassiska recept och serverades med potatismos, sås och rårörda lingon.

Antal portioner: 4
Ingredienser
1 st vitkålshuvud200 g nötfärs
200 g fläskfärs
0.5 dl grötris
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 st ägg
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
Knivsudd kryddpeppar
2 msk smör
2 msk sirap
Gör så här
1. Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.
2. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
3. Se till att få 8-10 blad.
4. Koka riset och låt det svalna.
5. Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.
6. Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
7. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
8. Rippla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.
förrätt Svenska Kungar
Ingredienser
1 kg färska kycklingvingar (eller djupfrysta)Marinad
1 dl tamarisoja
½ dl chilisås
2 tsk riven färsk ingefära
1 dl olivolja
½ tsk cayennepeppar
1 msk strösocker
½ dl tomatpuré
(1 pressad vitlöksklyfta)
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden och smaka av tills det blir en behaglig smakkombination av sött och starkt. Testa dig fram till vad du tycker är gott.
3. Rulla och doppa kycklingvingarna i såsen och ställ dem sedan med ett litet ben uppåt i en ugnsform. Häll resten av marinaden över vingarna.
4. Ställ in formen i ugnen och ugnsstek vingarna i 20–25 minuter.

tema v.7
SVENSKA KUNGAR
varmrätt tema hälsosamt
LAXBURGARE MED MANGO OCH WASABIMAJONÄS

Ingredienser
500 gram | ||
3 st | ||
1 tsk | ||
1 tsk | ||
0,5 tsk | ||
2 msk | ||
Wasabimajonnäs |
||
2 st | ||
1 msk |
1 msk | ||
1,5 dl | ||
1 krm | ||
Tillbehör |
||
sockerärtor och blandsallad | ||
1 påse | ||
0,5 st | ||
0,5 kruka(or) | ||
4 msk | ||
4 klyfta(or) |
Tillagning
2. Skölj laxfilén och skär den i bitar och lägg i mat-beredare. Strimla salladslöken och lägg i den tillsammans med rosépeppar, salt och peppar. Kör snabbt till en grov massa. Rör i Maizenaredningen.
3. Dela smeten i fyra delar och rulla dem till bollar som du plattar ut till burgare. Hetta upp smöret och stek dem gyllene på medelvärme, cirka 2–3 minuter på varje sida. Salta och peppra.
Förrätt Italienskt tema
