Flyttdags!

EN liten efterrätts paus hanns det också med..

Gott och blandat - ? - Efterrätt

Katastrof!!!

Jag kunde inte hitta receptet till min efterrätt och visste därför inte hur jag skulle gå tillväga.


Blev en liten glass till kaffet istället.


Gott och blandat - Lasagne - Huvudrätt

Eftersom jag fyllt år precis fick jag en trevlig kokbok av mina kära matvänner. Marus Aujalays kokbok Marcus pasta. Här fann jag veckans huvudrätt.

12 lasagneplattor

Köttfärssås:
400 g nötfärs
4 msk olivolja
1 gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 bit finhackad morot
1 bit finhackad rotselleri
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
socker
svartpeppar

Ostsås:
8 dl mjölk
25 g smör
4 msk mjöl
2 dl riven parmesanost
salt
1 dl riven parmesanost till gratinering

Stek köttfärs. Blanda i alla grönsaker och stek en stund. Blanda i all vätska och krydderier och låt puttra ca 1 timme. Rör då och då och späd med vatten. Salta, sockra och peppra.

Koka ihop ostsåsen.

Varva plattor, köttfärsås och ostsås. Börja och sluta med ostsåsen. Strö över riktligt med parmesan på toppen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 200 grader i 45 minuter.




För att snabba på lite använde jag färska lasagneplattor och lät inte köttfärssåsen koka så länge. Klippte över timjan och serverade med sallad såklart.

Gott och blandat - matiga plättar - Förrätt



1 sats plättar dvs:

2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 tsk salt
1 msk smör eller margarin
100 g champinjoner
1 tsk finhackad vitlök
2 msk olja
1 påse färsk bladspenat (à 150 g)
2 msk rostade pinjenötter
100 g tärnad fetaost

Skär champinjonerna i kvartar. Stek dem med vitlöken i en het stekpanna med olja.
Blanda ner bladspenaten. Krydda med salt och peppar. Rör ner pinjenötterna och feta-osten. Stek pannkakorna från receptet Grundrecept plättar och pannakakor. Lägg upp och skeda svampblandningen över.


Tema v 8

Gott och blandat


efterrätt Svenska Kungar





SEMOLOR och relationen till Svenska Kungar är given;  På fettisdagen 12 februari 1771 avled den svenske kungen Adolf Fredrik (Gustav III:s far). Detta skall ha skett efter att han förätit sig på bland annat semlor. =)

Vanliga förstås hembakta vetebullar med mycket kardemumma har gröpts ur och brödet, mandelmassa och lite ovispad grädde blandas i en skål, fyll sedan hålet med detta och toppa med grädde och florsocker!

varmrätt svenska kungar


KÅLDOLMAR

Som alla vet var det Karl XII och/eller hans soldater som tog med sig såväl maträtten som namnet från Bender i dåvarande Osmanska riket....

Rätten lagades förstås med inspiration av Per Mobergs klassiska recept och serverades med potatismos, sås och rårörda lingon.


Antal portioner: 4
Ingredienser
1 1 st vitkålshuvud
200 200 g nötfärs
200 200 g fläskfärs
0.5 0.5 dl grötris
1 1 dl grädde
1 1 dl mjölk
2 2 st ägg
3 3 krm salt
2 2 krm nymalen peppar
Knivsudd kryddpeppar
2 2 msk smör
2 2 msk sirap

Gör så här

1. Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.

2. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.

3. Se till att få 8-10 blad.

4. Koka riset och låt det svalna.

5. Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.

6. Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.

7. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.

8. Rippla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.



förrätt Svenska Kungar

Om man nu inte är av Kungligt blod kan man ju vara väldigt bra på något och därför anses kunglig, här kommer ett recept av Per Moberg, kungen i köket.

Ingredienser
1 kg färska kycklingvingar (eller djupfrysta)

Marinad
1 dl tamarisoja
½ dl chilisås
2 tsk riven färsk ingefära
1 dl olivolja
½ tsk cayennepeppar
1 msk strösocker
½ dl tomatpuré
(1 pressad vitlöksklyfta)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden och smaka av tills det blir en behaglig smakkombination av sött och starkt. Testa dig fram till vad du tycker är gott.

3. Rulla och doppa kycklingvingarna i såsen och ställ dem sedan med ett litet ben uppåt i en ugnsform. Häll resten av marinaden över vingarna.

4. Ställ in formen i ugnen och ugnsstek vingarna i 20–25 minuter.



tema v.7

VECKANS TEMA BLIR..

SVENSKA KUNGAR

varmrätt tema hälsosamt


LAXBURGARE MED MANGO OCH WASABIMAJONÄS







Ingredienser

500 gram
3 st
1 tsk
1 tsk
0,5 tsk
2 msk

Wasabimajonnäs
2 st
1 msk
1 msk
1,5 dl
1 krm

Tillbehör
sockerärtor och blandsallad
1 påse
0,5 st
0,5 kruka(or)
4 msk
4 klyfta(or)

Tillagning

1. Börja med wasabimajonnäsen. Lägg äggulorna i en skål och blanda med vinäger och wasabi. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle medan du mixar, gärna med stavmixer till en tjock majonnäs. Kraftig handvispning går också bra. Smaka av med salt.

2. Skölj laxfilén och skär den i bitar och lägg i mat-beredare. Strimla salladslöken och lägg i den tillsammans med rosépeppar, salt och peppar. Kör snabbt till en grov massa. Rör i Maizenaredningen.

3. Dela smeten i fyra delar och rulla dem till bollar som du plattar ut till burgare. Hetta upp smöret och stek dem gyllene på medelvärme, cirka 2–3 minuter på varje sida. Salta och peppra.


Förrätt Italienskt tema

Förrätten denna veckan blev en minipizza med lufttorkad skinka och chvréost. Receptet är hämtat på Ica.se Ingredienser * 1 pizzakit (à 600 g) * 200 g chèvre * 250 g körsbärstomater * 8 skivor lufttorkad skinka * ca 50 g färsk bladspenat * crema di balsamico med smak av fikon eller hallon Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Rulla ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på tomatsåsen. Skär osten i skivor och lägg på dem och tomaterna. 3. Grädda pizzan mitt i ugnen 15-20 minuter. 4. Lägg skinka och spenat på pizzan. Ringla över crema di balsamico.

Tema vecka 6

Veckans tema borde ha varit avslutningstema eftersom det blir min sista middag i munkebäck, det var dock för svårt att komma på vad som är lämplig mat till det. Temat blir istället Italienskt, vi får låtsas att det är jättebra Hejdå tema ;)

RSS 2.0