jordnötstårta

Kakan som blev efterätt denna veckan blev sådär......

lite torr och väldigt mastig...






Dessutom har jag tappat bort receptet, men det var ingen större förlust!

oxroullader 29/9




Lövbiff
bacon
ox och rödvinsfond
matgrädde
soya
kryddor

Eftersom jag sällan håller mig slaviskt till recept har jag frispelat lite med rulladreceptet.
Man börjar iaf med att rulla in bacon i lövbiffsskivorna som man med fördel sljuter ihop med tandpetare. Stek dessa snabbt och häll sedan på vatten och fond för att koka ihop sig, ju längre desto bättre. Koka potatis och förbered allt för servering. I slutet tillsätter du matgrädde och kryddar upp såsen till önskad smak.

Servera görna med kokta grönsaker!


Jordärtskockssoppa 29/9 med tema favoriter i repris + en nyhet




Som ni ser har vi fler tallrikar än 3, vi hade pojkvännerna med denna kvällen... Det tar nog ett tag innan vi gör det igen =) Ingenting är bättre än tjejmiddag och skvaller på en onsdag. Det är ju killarna vi skvallrar om så det blev helt i obalans denna vecka.

vilket fall som helst är soppan mycket lättlagad och prisvärd.

Du behöver;

Jordärtskockor
grönsaksbuljong
matgrädde
salt/peppar
lite bacon till topping

skala och koka jordärtskockorna, koka tillsammans med buljongen tills de är helt genomkokta. Mixa jordärtskockorna med en stavmixer till en jämn puré och häll sedan i matlagningsgrädde till önskad konsistens. Krydda efter behag, jag tror jag lät en vitlöksklyfta koka med några minuter det fungerade också bra!

Soppa är en bra rätt om man är flera!

Efterrätt tema Bråttom

Veckans efterrätt var ovanligt nyttig.. Yoghurt med nötter och honung: 8dl mezeyoghurt 2dl hackade blandade nötter 1 dl flytande honung Fördela honungen i botten på glasen. Häll på yoghurt och toppa med nötter. Receptet är hämtat ur boken Tjejmiddag, skriven av Malou Holm och Åsa Swanberg

Huvudrätt tema bråttom

Huvudrätten den här kvällen var tomatkyckling i vin som serverades med bulgur. Bulgur: 2dl grov bulgur 4dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 1 finhackad rödlök 2 hackade tomater färsk basilika olivolja Koka upp bulgur och buljongtärningen i vatten. Låt sedan sjuda i ca 10 min. hacka rödlök, tomat och basilika. Blanda ner i den färdiga bulguren och ringla lite olivolja över. Tomatkyckling i vin (4 portioner): 4 kycklingfileer 1 burk krossade tomater 2dl vitt vin 1 tsk chilipulver 1 hönsbuljongtärning 2 kvistar färsk rosmarin färska basilikablad 1 1/2 dl mellangrädde salt & svartpeppar Skär kycklingen i kuber. Salta, peppra och bryn dem. lägg öveer dem i en traktörpanna, häll över krossade tomater, vin och tillsätt chili, buljong och örter. Låt puttra på svag värme ca 10-15 min tills kycklingen är klar. smaka av med med grädde, salt och peppar. Recepten är hämtade ur boken Tjejmiddag, skriven av Malou Holm och Åsa Swanberg.

Förrätt tema bråttom

Förrätten bestod av två stycken dipper som serverades med grissini Kronärtskockskräm: 1 burk kronärtskockshjärtan 1/2 dl olivolja 1 vitlöksklyfta salt och svartpeppar Låt kronärtskockshjärtana rinna av. Mixa dem i en skål tillsammans med olivolja och pressad viltlök. Smaka av med salt och peppar. Gorgonzoladipp: 200g gorgonzolamascarpone 1/2 dl mellangrädde 1 msk finhackad gul lök 3 msk finhackad gräslök 1 1/2 msk krossad grönpeppar salt Lägg osten i en stor skål och mosa den lite. Häll över grädden och blanda med en gaffel till en krämig massa. Finhacka lök och gräslök och rör ner det i blandningen. Krossa grönpeppar i mortel, tillsätt och smaka av med salt.

Tema vecka 38

Veckans tema är hämtat från kokbken tjejmiddag och heter där "Bråttom"

Frukt efterrätt - Banana pancakes

Som jag väntat för det rätta tillfället att servera banana pancakes.. Äntligen var det dags!

Såhär gjorde jag:

Gör en halv sats med pannkakor.

1 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
rivet skal av en apelsin (jag hoppade över det)

Först vispas mjöl med hälften av mjölken och därefter tjoffas resen ner och vispas till en slät och fin smet.


Stek pannkakorna på båda sidor och bred över 2 msk nutella på ena halvan och skiva över banan.

Vik över den "tomma" pannkakshalvan över fyllningen. Pudra över florsocker och servera med vaniljglass.





PS. Crepes är väl egentligen den korrekta benämningen men jag är alldeles för influerad av Jack Johnson i just detta avseendet.



Även detta recept kom från Leila Lindholms bok "Middagstips"


Frukt huvudrätt - Mammas indiska curry

Ingredienser:
1 msk curry
1 msk olivolja
500 g köttfärs
1 burk cambells tomatsoppa
2 dl vatten
1 burk konserverade persikor
1 mango
1 banan
1 dl gula russin (som jag kämpade för att hitta gula russin. och så glömde jag att lägga i dem!!!)
1 dl kokosflingor
1 dl jordnötter

Fräs curry försiktigt i oljan tills det doftar och släng sedan i köttfärsen. Bryn färsen, tillsätt tomatsoppan och vattnet. Koka upp. Rosta kokosflingorna gyllene i torr stekpanna. Skiva och tärna frukten. Servera tillsammans med kokt basmatiris.




Recept från "Middagstips" skriven av Leila Lindholm



Frukt förrätt - räkcocktail

Följande behövs:
500 g räkor
1/2 hackad gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
1 tärnad papaya
2 msk olivolja
2 msk färsk hackad basilika
2 msk färsk hackad oregano
4 msk vitt vin
några droppar worcestershiresås
1 msk pressad citron
salt + peppar

Gör så här:
Fräs vitlök och gul lök i olja några minuter tills löken är glansig. Blanda i resten av ingredienserna. Häll upp i portionsskålar.



(Egentligen är detta en pastarätt, blanda i lite färsk pasta och du har en huvudrätt istället)

Recept hämtat från en hemmets journal för många år sedan..

Tema vecka 37

Syrrans favorittema - frukt!

Tagliatelle med vitlöksdoftande fläskfilé i senapsås 8/9





Receptet är som på många av mina middagar hämtat från Tasteline!
Fick nästan en Fransk tutch på det Italienska temat eftersom det var senap i såsen.

500 gram
240 gram
10 st
2 msk
2 dl
2 dl
2 msk
2 st
1 msk

Tillagning

1. Skiva svamp och fräs i matfett. Skär fläskfilén i bitar och bryn i stekpanna med hög kant.

2. Pressa över vitlök och lägg i svampen. Rör ihop grädde, vatten, fond och senap och häll över köttet.

3. Låt såsen koka ihop och köttet bli genomstekt. Blanda ner gräslöken i såsen.





Italienskt tema 8/9 "Bruchetta"






En egen favorit, något som är enkelt snabbt och gott!

Detta behöver du;

färska baguetter
körsbärstomater
färsk chili
vitlök
färsk basilika
mozarella


skiva snedskurna skivor av baugetten och lägg på skivor av mozarella sätt in i ugnen på 225 grader.
under tiden som mozarellan smälter i ugnen kan du förbereda tomatblandningen.
hacka tomaten, chilin, vitlöken och ett knippe basilika blad. blanda detta och fördela sedan detta på de varma baugetterna. Toppa med några blad basilika.


tema v. 36

Denna vecka blir det Italienskt....


RSS 2.0