varmrätt svenska kungar


KÅLDOLMAR

Som alla vet var det Karl XII och/eller hans soldater som tog med sig såväl maträtten som namnet från Bender i dåvarande Osmanska riket....

Rätten lagades förstås med inspiration av Per Mobergs klassiska recept och serverades med potatismos, sås och rårörda lingon.


Antal portioner: 4
Ingredienser
1 1 st vitkålshuvud
200 200 g nötfärs
200 200 g fläskfärs
0.5 0.5 dl grötris
1 1 dl grädde
1 1 dl mjölk
2 2 st ägg
3 3 krm salt
2 2 krm nymalen peppar
Knivsudd kryddpeppar
2 2 msk smör
2 2 msk sirap

Gör så här

1. Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.

2. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.

3. Se till att få 8-10 blad.

4. Koka riset och låt det svalna.

5. Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.

6. Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.

7. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.

8. Rippla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0